תינוק בועט - 9 עובדות על תנועות העובר

תנועות העובר הם נדבך מופלא אחד בתוך הנס של ההיריון ויצירת החיים. אם תהית מהם תנועות העובר, ועבור מה הם נוצרו, הינה לך 9 עובדות על בעיטות תינוק שאת צריכה לדעת:



מאת: ענבר פז


תינוק בועט - 9 עובדות על תנועות העובר

בין אם זה התינוק הראשון שלך או הרביעי, כל אמא בהריון מצפה להרגיש את הפרפורים ובעיטות של תינוקה.

תנועות העובר הינם סימן מעודד לכך שהתינוק שלך גדל ומתפתח. עם זאת, לא כל תנועה שניתן לחוש בה היא אכן בעיטה: תינוקות מבלים המון זמן בלהזיז את ידיהם ולחקור את הרחם, הם מתהפכים ומשנים צד וכיוון לעיתים תכופות ואפילו עושים סלטות. לפיכך, ניתן להסיק שתינוקות למעשה עסוקים מכפי שנראה לנו!

 

#1: מתי אני אמורה להרגיש בעיטות תינוק?

הפעם הראשונה שאת אמורה להרגיש אותן בצורה בהירה מתרחשת בדרך כלל בסביבות שבוע 24 להריון. התינוק שלך אומנם זז עוד הרבה קודם לכן, אבל התחושה עמומה ולא מורגשת מספיק- משהו בין רוח פנימית לפיצוצי פופקורן.

במקרים שבהם השיליה היא בחזית (הקדמית) של הרחם, ישנה אפשרות לזהות את הפרפורים עוד קודם לכן. נשים בהריון השני שלהן ואילך, מעידות לעיתים שהן מזהות את 'הפרפורים' של תנועת התינוק הרבה יותר מוקדם - אפילו מוקדם משבוע 12 להריון.

 

#2: למה התינוק בועט?

התינוקות נוטים לנוע בעיקר כתגובה למתרחש בסביבתם. יותר מידי רעשים, אור או אפילו מזון מסוים יכול לגרות ולהניע את התינוק לזוז ולבעוט. תינוקות יכולים גם לזוז על מנת להרגיע את עצמם- על מנת ליצור גרייה עצמית. לעיתים כאשר האמא בתנועה הדבר מערסל ומרגיע את התינוק והוא יכול להירדם. מחקרים מצאו קשר ישיר בין עיסוק בפעילות כגון: מדיטציה, הרפיה או יוגה לבין ירידה בתנועות העובר. כך שלמעשה מצב הרוח משפיע על העובר. כלומר, אמא רגועה מטפחת תינוק רגוע.

 

#3: כמה בעיטות התינוק אמור לבעוט?

המספר הממוצע של הבעיטות הינו בין 15-20 ביום. המספר כולל בתוכו את כל סוגי התנועות שניתן לחוש בהן. התנועות משתנות מתינוק לתינוק, חלק מהתינוקות נוטים לישון בכל שעות היום ועובדים בלילה כאשר האם ישנה. ואילו אחרים נוטים לזוז כל הזמן- ביום ובלילה. תינוקות נוטים לישון בתוך הרחם כ17 שעות ביממה, בדרך כלל לפרקים של 40-50 דקות בכל פעם.

 

#4: מתי צריך לערוך מעקב, ולספור את תנועות העובר?

אין דפוס "נורמלי" לתנועות העובר, התינוק כל תקופת ההיריון גדל ומתפתח וכך לגבי התנועות, שמשתנות יחד אתו. עם זאת, ישנם מספר סימנים המעידים על כך שכדאי להיות עם היד על הדופק במידה ומזהים אותם: כלל ראשון אומר שצריך לזהות לפחות 10 תנועות עובר בפרק זמן של 12 שעות. ובנוסף, צריך לבדוק אם התינוק מגיב לגירויים מהסביבה- לרעשים, מזון מסוים או אור. אם את דואגת שתבנית התנועות השתנתה או שהעובר אינו מגיב לגירויים גשי לבדוק זאת בדחיפות!.

 

#5: איך לספור בעיטות תינוק, במידה וקיים חשד שתנועות התינוק הצטמצמו?

הכיני פנקס מעקב של כל תזוזה לפי שעות. בנוסף, שבי בנחת תאכלי חטיף או תשתי משקה מתוק וקר, בדרך כלל התינוק אמור להתעורר ואז את צריכה לזהות כ 10 תנועות בשעתיים הקרובות. התנועות כוללות: חבטות, בעיטות, שיהוקים ותנועות גפיים. אם אכן את מזהה ירידה בתנועות העובר- גשי לבדיקה.

 

#6: האם הפחתה בתנועות העובר מעידה לעיתים כי משהו לא בסדר?

אומנם זה לא תמיד מצביע על כך שמשהו לא בסדר. אבל, ישנם מצבים שצמצום בתנועות העובר יכולים להיות אינדיקטור לכשל של מצוקה עוברית שנובעת מחוסר תזונה או חמצן ולכן ניתן על-ידי אולטרסאונד באמצעות פעולה יחסית פשוטה לבדוק את הזרימה של השיליה לעובר, את תפקודו ותגובתו לגירויים של התינוק. לפיכך, אם את חסרת שקט לגבי שינוי בתבנית התנועה העוברית, גשי לבדוק זאת.

 

#7: האם אני צריכה לערוך מעקב יומי ולספור כל יום תנועות עובר?

שמירה על מעקב ורישום בכרטיסיות יכולה לעזור במצבים בהם את מתבקשת על-ידי הרופא לעקוב אחר התנועות. מומלץ לעקוב אחר תנועות לאחר ארוחה או בשעות שהתינוק שלך פעיל בהן. רוב האמהות יבינו מהר כי הן עסוקות בפעילויות השונות של היומיום ומתקשות לשים לב לתנועות העובר.

 

#8: האם התינוק שלי יזוז פחות אחרי שבוע 36?

התינוק שלך אמור להיות בתנועה לאורך כל שעות היום, ולאורך כל שלבי ההיריון. לאחר שבוע 36 של ההיריון, לתינוקות יש הרבה פחות מקום לתנועות גדולות כמו בעיטות. אבל אין זה אומר שאת צריכה להרגיש ירידה בתנועות. הם עדיין יכולים להזיז את הגפיים העליונות שלהם כדי לחקור את הפנים והגוף שלהם, לשחק בחבל הטבור ולנסות להמתח בסביבה הצפופה שלהם. תנועות קבועות וקצביות יגרמו לתינוקך לשהק- יש תינוקות שנוטים לשהק כל יום באותה השעה.

 

#9: האם תנועות העובר חוזות למעשה את קווי האופי ההתנהגותי של הילוד?

ישנן ספקולציות רבות באשר לקורלציה בין אופי העובר לאופי האדם שהוא עתיד להיות.

רופא מאוניברסיטת ג'ון הופקינס, חקר את הקשר בין הפעילות העוברית וההתנהגות העתידית על יותר מ-50 תינוקות, הוא ערך מחקר של העובר בגיל שנה ושנתיים- על מנת לבחון האם ישנה קורלציה בין התנועה ברחם ובהתנהגות בילדות המוקדמת. הוא ערך מדדים התנהגותיים כגון: שליטה על דחפים, וויסות עצמי ועיכובים התפתחותיים. ואכן ראה כי קיימת קורלציה ביניהם.

 

אימהות מצפות לאותם פרפרים בבטן ומתגעגעות אליהן לאחר שהתינוק נולד. תנועת עובר היא ללא ספק ההתקשרות הראשונה של תינוקך אתך.

כל הפחתה וצמצום בתנועות העובר דורשת בדיקה דחופה, בהקדם האפשרי. כל זאת על מנת לעזור לך להפחית את הדאגה והמתח שישנו גם כך בכל שלבי ההיריון.